Det omtalade gula huset

Det finns en hel del regler när det kommer till byggen, oavsett om det är kommunalt eller privat på sin egen tomt. Med ommålning är det lite annorlunda, även om det även där förekommer förbud och vissa regler, men inte minst finns det tips och råd för hur man ska göra det för att få det bästa resultatet.

 

rottplankLänge har man kunnat följa husstriden Mjölby huruvida ett gulmålat hus skulle vara tillräckligt svensk i sin kulör eller inte. I Metro kan man läsa om hur nu länsstyrelsen har upphävt Mjölby kommuns beslut om att tvinga familjen att måla om det brandgula, tonade, huset. Sedan ett år tillbaka har huset blivit rikskänt i Sverige, efter att kommunen ansåg att färgsättningen inte passade in i omgivningen särskilt med tanke på att det ligger granne med ett kloster från 1200-talet. Länsstyrelsen tycker dock inte att den visuella påverkan som villans färg utgör gör att riksintresset för klosterområdet tar någon påtaglig skada.

Även i SVT kan man läsa och se ett klipp om detta omtalade hus, som nu fastighetsägarna alltså inte behöver måla om. De boende är glatt överraskade och känner nu att de kan lämna detta bakom sig. Många människor har lämnat sitt stöd och det inte bara kring Mjölby utan från stora delar av Sverige. Nyansen anses av vissa (då särskilt kommunen tydligen) som provocerande och främmande samt att ”färgsättningen inte är svensk”. Detta ledde dock givetvis till en proteststorm, på sociala medier inte minst, där det florerade rykten om att det hela var ett aprilskämt. Det var det dock inte.

Måla om ett badkar?

När det kommer till ommålning kan man göra det på flera olika sätt. Dels med pensel men också, om man är lite smart, med en behändig färgspruta. Sedan kanske pensel ibland är att föredra, som när man målar om ett slitet badkar till exempel – det tipsas det om i en artikel i Göteborgs-Posten som vi kan läsa om här. Om man inte har råd med en helrenovering kan det vara smart att till en mycket lägre kostnad bara måla om sitt badkar, särskilt om det är gammalt och slitet. Det gäller att ta loss bottenpluggen och alla andra plastdelar först bara och sedan få dessa på plats igen när färgen torkat ordentligt.