Onödiga elprylar – rensa hemmet

Skrapar man lite under utan finner man mycket som mans kulle kunna göra sig av med, med som man ändå väljer att behålla enbart på grund av lättja. Den lättjan har skapat 22 000 ton elskräp i våra svenska hem.

411656-polaroid-film-blanks-with-global-planet-conceptsVi kan beställa hem städhjälp och vi ser till att göra kap när vi beställer hem nya produkter som vi känner ska berika våra liv. Och då vi lever i ett konsumtionssamhälle är det ingen som reagerar så mycket över hur mycket vi köper på oss för att sedan paketera undan i väntan på andra tider för dessa produkter som inte kommer. För, något som vi i väst är bra på är att shoppa, och på senare tid blir det allt mer elprylar och batterier. I en artikel från svd.se tar de upp att Batteriåtervinningen gjort en stor undersökning där de kommit fram till att att de svenska hushållen ruvar på 20 000 ton skräp i form av batterier och elprylar – elprylar som innehåller metaller som man skulle kunna återvinna och tillverka nästan 300 000 cyklar eller varför inte 130 mobiltelefoner? galna mängder när man tänker efter.

Krig är inte mänsklighetens största problem

Om man trodde att det var krig som var det största problemet som mänskligheten står för så tror man lite fel, i alla fall enligt nationalekonomen Kohr. Han listar en rad problem som vi människor är mycket trädda för och som vi anser kan bli vår undergång:

  • Krig
  • Fattigdom
  • Hunger
  • Arbetslöshet
  • Korruption
  • Inflation
  • Lågkonjunktur
  • Ungdomsbrottslighet
  • Energikris.

Jobbiga problem i all ära, men inte det problem som Kohn anser vara det värsta. När det kommer till det problem som är värst menar han att det är storleken. En orsak till social misär och mänsklighetens största problem ligger i storleken, för allt förvandlas till gift i tillräckligt stor mängd. Nu försöker många kommuner att minska sina sopberg skriver SR, men det handlar även mycket om att enskilda individer tar sitt ansvar.

Slänga och inte samla på sig

Som konsument, medmänniska och individ är det viktigt att ta sitt ansvar och då kan det vara på sin plats att börja reda ut hur det ser ut hos sig själv och vilka avtryck man lämnar efter sig på jorden. Att beställa en container för att slänga det skräp man samlat på sig som åker till återvinningen är ett stort och rätt steg för att få en bra start. Känner man att det kan bli tungt att göra själv är det ett mycket bra initiativ att inkludera sitt område för att ta ett helhetsgrepp kring miljö och känna att man gör en förändring och går mot ett lite enklare och lättare liv. När man väl rensat ur allt skräp kommer det bli enklare att börja med ny vana – och kanske kommer man även att inspirera andra till att bara inte samla på sig utan att även göra sig av med det man en gång köpt.