Tips för garagebygget

Är du en av dem som funderar på att bygga ett garage? Grattis, det är verkligen en investering som värdet på huset! Dessutom är det bra för bilen att ha den i ett garage, och mindre stöldbegärligt. I garaget kan även cyklar och andra fordon förvaras, och det är ett perfekt ställe för att meka och fixa med saker. Men det gäller att verkligen tänka igenom funktionalitet på garaget och andra saker innan man sätter igång med bygget.

garage (2)

Till att börja med så måste man i vissa fall ansöka om bygglov för att bygga garage, andra inte. Det skiljer sig lite år, så se till att du sitter på rätt information för att slippa hamna i blåsväder. I andra fall bör man endast kontakta byggnadsnämnden om bygget. Sedan gäller det att bestämma sig om hur man vill att garaget ska se ut, vad det främst ska vara till för, kolla in olika garageportar och se över sin budget.

Konstruktioner

Ja, det finns massa saker att ha i åtanke när man ska bygga ett garage. Enligt Villaägarnas Riksförbund finns de tre konstruktioner att välja mellan, nämligen carport, kallgarage eller varmgarage. Det som passar bäst beror helt enkelt på vanor och vad man vill göra i garaget. Planerar man att tvätta bilen där så måste man se till att vattnet rinner ner i en golvbrunn och inte i marken, det ska vara asfalterat. Dessutom måste man veta hur man ska lösa det elektriska, och ska man ha ett varmgarage måste värme dras in. Sedan gäller det att tänka över om garaget kommer att passa med i husets arkitektur.

Att bygga garage

Alla vet att ett garage kan innehålla i princip vad som helst, och det måste också vara byggt för att tåla at man har det mesta där inne. Här är några punkter kring bygget bra att känna till:

  • Som grund till bygget brukar det rekommenderas att man har en platsgjuten betongplatta, som har en sockel som också är i betong samt klinkergolv på det.
  • Fasaden bestämmer man själv. Tänk över om du ska isolera eller ej.
  • Tänk på att anlita duktiga byggnadsmästare med bra försäkringar, och försök ha koll på bygget själv också. Läs fler tips här.