Gör repiga golv som nya

Vad kan du göra för att förnya hemma, utan att renovera och köpa en massa nya saker?

När ett nytt år infaller brukar det vara på sin plats att inte bara förnya saker i livet, men även i hemmet. Men det betyder inte att du behöver riva ut saker och inredning, det går minst lika bra att förnya med mindre inredningsdetaljer, reparation och återanvändning. Har ditt gamla golv sett slitet ut lite för länge? Då kan du låta en golvexpert slipa repigt golv och olja ytan samt vaxa den. Det gör golvet välvårdat snabbt och dessutom kostar det mindre än att byta ut det. Det är även bättre för miljön än att riva ut och göra nytt.

Så blir det fint ­­– enkelt och renoveringsfritt

Visste du att du med enkla medel kan få en ny och fräsch känsla hemma, utan att du för den delen behöver dra igång en större renovering. I en artikel i Elle går det att läsa om hur du kan göra en massa hemma för att få det att kännas som nytt, utan att behöva spendera pengar i tusental eller slita ut välfungerande men trött inredning.

  • Förnya köksluckorna ­– med hjälp av målarfärg och nya knoppar, i stället för att renovera.
  • Måla om dina trötta köksstolar i en pigg färg, ge den gamla byrån nytt liv med ny kulör och sätt färg på allt från fönsterkarmar till trista dörrar.
  • Klassiskt tips är också att förnya textilierna hemma, med hjälp av nya kuddfodral, duschdraperi, gardiner, sängkläder och dukar, samt handdukar – kan du få in en ny, härlig känsla.
  • Betsa eller byt ut bänkskivan som blivit tråkig att se på, kanske en i massivt trä eller en i laminat som håller länge.
  • Modernisera kaklet i köket genom att måla det, det finns massor av färger för just kakel på marknaden. Det gör också att du slipper en kostsam renovering.
  • Få en snabb förändring i ett rum genom att sätta upp non-woven tapeter.
  • Byt ut knoppar och handtag på möbler runt om hemma, det ger snabbt en fräsch känsla till vilket rum som helst.

Dessutom finns det massor av inspiration att få både här och här, som gör förnyelsen av hemmet både roligare och enklare.