Fräscha upp ditt hem med nyslipade golv

Om du är i skedet att renovera ett gammalt hus eller bara vill piffa upp villan kan första reaktionen vara att byta ut det gamla för något nytt. I många fall är det en god idé. Ibland kan det vara bättre att titta på hur du istället kan bevara det gamla. Att slipa och lackera ett gammalt trägolv är till exempel ett bra alternativ till att riva upp det.

Det är få saker som är så iögonenfallande och samtidigt så opretentiösa som nyslipat trägolv – för att inte tala om det lägre priset och miljöaspekten. Trägolvets vara och icke vara är givetvis en smaksak. Det är i vilket fall som helst ett rätt så säkert kort, då det historiskt sett aldrig varit omodernt med trägolv – med undantag för 70-talet då allting täcktes med heltäckningsmattor. Kontrollera först golvets träslag. Även om det inte är jättevanligt så finns det trägolv, framförallt äldre, i gran och furu. Dessa träslag har låg densitet och är väldigt mjuka. Smala stolsben utan möbeltassar och klackskor tenderar att lämna märken efter sig, vilket är något att ta hänsyn till. För den händige är det möjligt att slipa golv själv, men det kan ändå vara en god idé att rådgöra med de som kan, till exempel https://www.parkettdesign.se/golvslipning eller någon annan golvexpert. Det finns många falluckor på vägen om du inte är noggrann och då ett golv inte kan slipas hur många gånger som helst är det värt att se till att det blir korrekt från början.

Möjlighet att slipa golv i hyresrätt

Bor du i hyresrätt och har ett trägolv du vill slipa så är det möjligt. Du behöver dock hyresvärdens godkännande då det ses som en mer omfattande renovering. Vill du istället täcka golvet med en heltäckningsmatta är det i de flesta fall okej utan att hyresvärden behöver veta det, men det kan vara värt att stämma av för säkerhets skull.