Villkor för ROT-avdrag

Har du haft hantverkare hemma och vill passa på att utnyttja ROT-avdraget? Då måste du först uppfylla Skatteverkets villkor, annars kan du inte nyttja avdraget tyvärr.

För en tid sedan var det många som oroades över sänkningen på ROT- och RUT-avdragen eftersom det inte bara är att ta på sig ett par arbetsskor och göra arbetet som behövs utföras helt på egen hand alla gånger utan man behöver anlita hjälp. Och när man inte längre får göra så stora avdrag är det många som grämer sig för om de ska ha råd med renoveringen, städhjälpen eller vad det nu är man vill nyttja avdraget till. Men att oroa sig i onödan blir ingen lyckligare av – först och främst gäller det att kolla så att man ens har rätt att använda sig av ROT-avdrag eller av RUT-avdrag för det är det nämligen inte alla som har.

Dessa villkor gäller för ROT-avdrag

Att kolla upp om man har rätt att nyttja ROT-avdraget eller inte kanske låter krångligt, men så är det faktiskt inte. Allt man behöver göra är att gå in på Skatteverkets hemsida och kolla upp villkoren. I dessa står bland annat följande som villkor för att du ska kunna nyttja ROT-avdraget:

  • Rätt ålder: du måste vara 18 år vid beskattningsårets utgång
  • Bo på rätt plats: du måste vara bosatt i Sverige och 90 procent av din totala inkomst betalar du skatt för i Sverige.
  • Redan betalat arbetet: arbetet du vill göra ROT-avdrag för är betalat innan årsskiftet om du vill att den ska komma på detta årets deklaration.
  • Skattat tillräckligt mycket: du måste ha betalat tillräckligt med skatt för att få göra ROT-avdrag.
  • Inte nått maxbeloppet: du behöver ha kvar ROT-avdrag att kunna ta ifrån.
  • Äga bostaden där arbetet utförts: du måste vara ägare till bostaden i vilken ansökt ROT-arbete utförts i.
  • Vara boende där arbetet utförts: d måste vara helt boende eller delvis boende i bostaden där arbetet utförts.

Observera! Ovan listade punkter är bara ett axplock av de villkor och riktlinjer som finns för att göra ROT-avdrag, vill du se de fullständiga kraven rekommenderas att du besöker Skatteverkets hemsida där du även hittar information om RUT-avdraget.