ROT-avdraget – vitt, svart eller grått

När man talar om rot och rut är det många som ler på läpparna och predikar att detta är det bästa som hänt byggvärlden. Men hur ser det egentligen ut under fasade, hur vita är det nya vita jobben.

Att man svart på vitt kan se att det skapats många nya vita jobb är mycket bra och bidrar till ett mer fungerande samhälle. Företag som Hässelby Rör blir mer attraktiva och man får mer kunder då allt fler väljer att hoppa på olika renoveringsprojekt. De bra byggföretagen lyfts fram, men med rot visas nu även att det finns en annan sida. enligt en artikel som SR gått ut med kan man ta del av att de vita jobben kanske inte är så vita som man först trott. Skrapar man lite under ytan får man en annan verklighet som mer är grådaskig än vit.

Vita jobb med svarta löner

Vad artikeln tar upp är att byggjobbare gått ut med att de inte får ut en vit lön trots vad företagen lovar. Kanske får det inte ens någon lön över huvud taget. När det kommer till de populära rot-avdragen så är det ett avdrag som svenska folket använder till max kan det kännas som. 2012 betalade staten ut 14,6 miljarder kronor, alltså nästan 15 miljarder. När Företagarna gjort en undersökning kunde man då ta del av att dessa avdrag bidragit till en vitare byggbransch samt att över 25000 nya jobb har skapats. Vilket är fantastiskt. Men om man väljer att gå in lite mer på djupet då är det inte så fantastiskt som man kanske först tror.

Döljer svartjobb

Olyckligt kan man även se det som att dessa rotavdrag döljer svartjobb och kan försvåra för många arbetare om man inte går in på djupet. Vad man måste göra är att gå ner på alla nivåer för att se så det står rätt till och börja med fler granskningar. Detta så inte skötsamma företag som då exempelvis Hässelby Rör faller under samma tak och alla företag får ett dåligt rykte.