ROT-avdraget – så funkar det!

ROT-avdraget är något som länge har funnits tillgängligt för privatpersoner i Sverige. Du har med största sannolikhet hört talas om det, även om du kanske inte vet exakt vad det är och hur det fungerar. Med ROT-avdraget har du möjlighet att minska dina kostnader när du anlitar hjälp i hemmet, t.ex. i samband med en renovering eller när vitvaror har gått sönder.

Det är lätt att människor förknippar ROT och RUT-avdrag med varandra, men det finns en tydlig skillnad. RUT-avdrag är något du kan använda dig av när det kommer till hushållsnära tjänster, t.ex. om du behöver hjälp med flyttstädning eller vardaglig städning i ditt hem. ROT-avdraget å andra sidan används, som tidigare nämnt, för andra typer av arbeten i ditt hem. Avdraget har fått sitt namn av den enkla anledning att de tre första bokstäverna symboliserar orden ”renovering, ombyggnad och tillbyggnad” och det är alltså i dessa sammanhang som du kan använda dig av avdraget. Det är viktigt att komma ihåg att ROT-avdraget endast gäller på själva arbetskostnaden, och inte när det kommer till material eller t.ex. inhyrning av specifika maskiner. För att ROT-avdraget ska gälla för just dig gäller det även att arbetet du beställer ska utföras på adressen som du står skriven på och att du betalar skatt i Sverige.

Hur mycket ROT-avdrag har man rätt till?

Varje år förnyas ROT-avdraget för dig som privatperson. Du kan alltså räkna med ett avdrag upp till 50.000 kronor om året. Det är dock viktigt att du är införstådd med att ROT- och RUT-avdrag slås samman. Det betyder att du alltså har ett sammanlagt belopp på 50.000 kronor att bruka. Använder du 30.000 kronor i avdrag för städning i hemmet har du endast 20.000 kronor kvar för ROT. ROT-avdraget baseras inte per hushåll, utan per person. Är ni två i hushållet kan ni alltså bruka 100.000 kronor i avdrag tillsammans.

När gäller det inte?

Det finns ett flertal tillfällen då ROT-avdrag inte kan användas. Det kan t.ex. handla om att du hyr ut din bostad till en annan person eller om du själv inte äger bostaden där arbetet ska utföras. ROT-avdraget gäller dessutom endast när du anlitar professionella hantverkare. Om du själv eller en närstående ska utföra arbetet åt dig kan du inte använda dig av prisreduceringen. Kooperativa hyresrätter och vissa bolagsformer är också uteslutna.