Gör trädgården trivsam

En egen trädgård låter väl helt underbart? Många är de som drömmer om att påta i blomsterland och sitta och ta en fika under ett träd. Sanningen är dock att det inte är helt ovanligt att inte veta hur man ska gå till väga för att få den där drömträdgården. Här följer därför några tips.

Det finns mycket man kan göra i sin trädgård med relativt enkla medel. Det gäller bara att veta var man ska börja och hur man ska gå tillväga. Kanske vill du göra plats för en badtunna och skapa en härlig relax utomhus? Eller så drömmer du om en prunkande trädgård med mycket grönska.

Planera din trädgård först

För att veta vad du ska börja med kan det vara bra att rita upp din trädgård på papper först. Då får du en överblick och kan lättare bestämma vad du vill ha kvar och vad du vill ta bort. Du kan också enkelt se vad som ska placeras var. Vill du till exempel ha en härlig badtunna gäller det att göra plats för den genom att röja eventuell växtlighet som står i vägen. När du bestämmer var du vill ha olika saker, till exempel utegrupp och grill, är det bra att ta hänsyn till hur solen kommer att stå. Du vill inte planera en härlig veranda för att sedan upptäcka att du sitter i skuggan hela dagen.

Välj växtlighet efter växtzon

De flesta vill ju ha växter som trivs och frodas i trädgården. Då är det bra att ta reda på vad man bor i för växtzon. Sverige är till exempel indelat i åtta sådana. Växter trivs nämligen olika bra i olika växtzoner. Det är så klart tråkigt att inse att favoritblomman trivs bäst i zon 6 när man själv befinner sig i zon 1. Å andra sidan finns det ju nya favoriter att hitta. Poängen med att ta hänsyn till de olika zonerna är att ge växterna bästa, möjliga förutsättningar att frodas. Det kan också vara viktigt att titta på hur jordmånen ser ut där du bor. Det behöver dock inte vara någon katastrof om du har dålig jord eftersom det alltid går att jordförbättra.