Nytt rotavdrag vid årsskiftet

Rotavdraget är ett avdrag som rotat sig väl in i det svenska samhället, och som nu kan komma att korrigeras vid årsskiftet. Detta för att ge ökat stöd till bostadsmarknaden, men något som får många att höja ögonbrynen och menar på att det kommer slå hårt mot hantverkarna och jobben. 

1068799-swedish-moneySamhället går hela tiden framåt: Vi behöver hjälp med kantpressning av plåt, tätning av fönster, skadedjursreglering, bygga ut trallen och få hjälp med att dra nya elektriska ledningar. Ja, som privatperson eller som företag behöver man hjälp med mycket och tack vare rotavdragen är det allt fler som känner att de har råd att lägga pengar på förbättringar. Frågan som många nu ställer sig är hur det kommer att bli om Regeringen beslutar att vid årsskiftet sänka avdraget?

Sämre tider för byggbranschen

Ser man till byggbranschen har den kantats av ibland oförtjänt rykte om att det är mycket svartjobb och att man aldrig fullt ut kan lita på en hantverkare att göra klart ett jobb i tid – för att de är lata. Detta är rykten som inte har så stor förankring i verkligheten och som man borde tänka om kring då det blir allt mer struktur. Man har sett att med rotavdragen så har svartjobben minskat och det har även blivit allt fler som lyckats ta sig in på arbetsmarknaden. Vad som kan komma att ske nu är att hela branschen kommer att dras tillbaka och att svartjobben kan komma att öka samt att man spår att tusentals jobb kommer att försvinna. Och ställer man sig frågan varför så handlar det om att Regeringen har kommit fram till att rotavdraget kostar Staten för mycket och att man som privatperson får tillgodoräkna 25 000 per år per person istället för 50 000 som det var först. Detta för att man vill lägga mer pengar på bostadsmarknaden och bygga fler bostäder.

  • Sveriges Radio skriver om att det kommer leda till en ökad arbetslöshet och även mer svartjobb
  • Expressen ta upp svårigheten med att få tag i en hantverkare just nu
  • Läs Regeringens skatteförslag inför budgetpropositionen här.